Satış Mühendisi Ne İş Yapar?

Satış Mühendisi Ne İş Yapar?

Kurumların, şirketlerin bünyesinde birçok departman yer alır. Satış, muhasebe, insan kaynakları gibi şirkete göre daha birçok bölüme ayrılabilen bu departmanlarda birçok kişi görev alır. Bu kişilerden biri de satış mühendisi olabilir. Kulağa çok da tanıdık gelmeyen bu kavram aslında ülkemizde son yıllarda adından sıkça söz edilen bir meslek koludur. Satış mühendisi ne iş yapar? Sorusunun sıkça aratıldığı bu günlerde, bu kavrama detaylıca bir açıklık getirmek belki de bu işi yapmak isteyen kimseler için faydalı olacaktır.

Satış Mühendisliği Nedir?

Bu soru satış mühendisi nedir? diye de sorulmaktadır. Satış mühendisi, satış mühendisliği işini icra eden kişilere denir. Satış mühendisliği ise şirketlerin satış departmanlarında satış işlerini yürütme yetkisine sahip mühendislerce yapılan işe verilen isimdir. Satış işlerini yürütme haricinde de satışla ilgili daha teknik sayılabilecek işleri de yürütür. Fiyat tekliflerinin hazırlanması, ürün tekliflerinin sunulması ve raporlama yapmak gibi görevleri de yerine getirir.

Satış mühendisleri genel olarak firmaların satış veya pazarlama bölümlerine bağlı olarak çalışırlar. Firmaların sahip olduğu ürünler hakkında geniş bir bilgi yelpazesine sahiptirler. Ürünlerin özellikleri, çalışma mantıkları ve bileşenleri yine onlarca detaylı olarak bilinir.

Satış Mühendisi Ne İş Yapar?

Şirkete alındıktan sonra şirket tarafından verilen eğitimle firmanın sahip olduğu ürünler hakkında detaylı bilgiye sahip olan satış mühendisleri, kurumlara ve kişilere satış gerçekleştirirler ve ürünler hakkında yerine getirilmesi gereken birkaç yetkiye de sahiptirler. Satış mühendislerinin genel olarak gerçekleştirdikleri işlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Raporlama yapmak
  • Ürün stoklarını kontrol etmek ve ürüne ihtiyaç oranını tespit etmek
  • Uygun araştırmaları yürüttükten sonra fiyatlandırmayı ve ürün teklifini hazırlamak
  • Pazarlama konusunda şirketlerle görüşmek ve aracılık yapmak
  • Müşteri ziyaretlerini gerçekleştirmek
  • Tüm bu işlemleri olabildiğince hızlı bir şekilde yürütmek

Kimler Satış Mühendisi Olabilir?

Mesleki anlamda bir işe sahip olabilmek için elbette o işin gerektirdiği yükümlülüklere sahip olmak gerekir. Satış mühendisliği işinde de görev tanımları bu şekildedir ve bu görevleri yerine getirebilmek için elbette bazı gereklilikler vardır. Kimler satış mühendisliği yapabilir? Ya da satış mühendisliğinin gereklilikleri nelerdir?

Öncelikle mesleki boyut haricinde satış mühendisliği yapacak kişilerin yazılı ve sözlü iletişimi kuvvetli kişiler olması gerekir. Satış gerçekleştirirken müşteri ilişkilerinde elbette ikna kabiliyetinin iyi olması ve ikna ederken sözlü iletişiminin belli bir kalite seviyesinde olması oldukça önemlidir. İkna ederken karşı tarafta ürün hakkında bir güven oluşturabilmesi açısından da firma ürünleriyle ilgili teknik bilgi ve donanıma yeterli seviyede sahip olması gerekir. Ürünlerden ve firmadan söz ederken profesyonel bir sunum yapılması her zaman daha etkili olacağından bir satış mühendisinin etkili sunum becerilerine de sahip olması gerekir. Şirketler ve kişilerle çeşitli bölgelerde görüşme yapılması gerektiğinden, mühendislerin seyahat engeli bulunmamalı ve tercihen araç kullanabilmeleri, ehliyet sahibi olmaları iyi olacaktır.

Nasıl Satış Mühendisi Olunur?

Satış mühendisi nasıl olunur? Konusunda ise elbette bir lisans eğitimi almak zorunludur. Üniversitelerden aldığınız herhangi bir mühendislik eğitiminin sonucunda o bölümün satış departmanında yer aldığınızda ‘’satış mühendisi’’ niteliğine sahip olmuş olursunuz. Bahsedilen eğitim süresi ise her lisans eğitiminde olduğu gibi 4 yıldır.