Mülakatlarda En Sık Yapılan Beden Dili Hataları

Mülakatlarda En Sık Yapılan Beden Dili Hataları

Yeni bir işe giriş için ilk basamak olan mülakatlardaki davranış ve tutumlarınız işveren için önemli bir değerlendirme kaynağıdır. İşe alacakları yeni çalışanlarında özgüven, istek, cesaret, heyecan ve yeterliliği bu mülakatlarda ön görmek isterler. Dolaysıyla mülakatlar iş başvurusu yapan kişi için daha stresli bir süreç olabilir.

Mülakatlar sırasında beklenti nedeniyle oluşan stres, o an yaparken farkında bile olmayacağınız hataları yaptırabilir. İnsan kaynakları uzmanlarının araştırmalarına göre mülakat sırasında yapılan beden dili hataları genelde benzerlik gösterir ama işveren için oldukça önemli bir izlenim oluşturur. Karşı tarafa vereceğiniz izlenimi bu hataların farkında olarak sıfıra indirebilirsiniz. İşte en sık yapılan beden dili hataları…

Doğru Göz Teması

İletişim kurarken beden dilinizi etkili kılmak için en önemli nokta gözlerinizi doğru kullanmaktır. İK uzmanlarının belirlediği istatistiğe göre göz temasını doğru kuramamak en sık yapılan hatalardandır. Gözlerinizi mülakat yapan kişi veya kişiden kaçırmamalısınız. Ancak direkt ve sürekli bakışlar da rahatsız edici olabilir. Dikkatli ve istekli olduğunuzu önce kendiniz fark ettikten sonra karşı tarafa da gözleriniz ile hissettirmelisiniz.

Elleri saklamak

Konuşma sırasında ayakta da olsanız otursanız da ellerinizi arkanızda birleştirmeyin. Elleri saklamak rahat olmadığınızı karşı tarafa hissettirebilir. Bu durum ayna etkisi yapıp mülakat verenler için rahatsız edici olabilir. Konuşma sırasında kollarınızı birleştirmek ise o an fazla rahat bir duruş sergileyeceği için bundan da kaçınmalısınız. Elleriniz ve kollarınız ile anlatımınızı destekleyebilir, doğru vurgularla onları kurduğunuz cümlelerde kullanabilirsiniz.

Özgüvenli Bir Duruş

Her işveren işe alacağı elemanın işi yapabilecek istekte olmasını ister. Bunu işe alınmanın ilk basamağı olan mülakatta gösterebilmeniz için kendinizden emin bir duruşa sahip olmalısınız. Dik bir oturuşla ilk doğru hamleyi yapabilirsiniz. Ancak tamamen kaskatı ve rahatsız bir oturuştan uzak durmalısınız. Bacak bacak üstüne atarak eğik oturmalar yine mülakat verenler için gereğinden fazla özgüven algısı yaratabilir. Bu nedenle sandalyenizi karşınızdaki kişiye açılı konumlandırarak dik bir oturuşla, ellerinizi saklamadan oturmanız mülakatta en iyi izlenimi verebilir.

Güçlü ve Güvenli Bir Ses

Sesinizin tonu da karşı tarafa vereceğiniz cesaret için iyi bir belirteç olabilir. Güvenli ve tok bir ses hevesli olduğunuzu gösterir. Ancak titrek bir sesle sürekli duraklayarak konuşmanız mülakatta bir adım geride olmanıza neden olabilir.

Firma ve çalışanları online platformda buluşturup istihdama katkı sağlayan Elemansizsiniz sayesinde siz de aradığınız işi veya çalışanları bulabilirsiniz.