Ön Yazı Nasıl Hazırlanır?

Ön Yazı Nasıl Hazırlanır?

İş başvurusunda ön yazı, başvurduğunuz kurum için ilk izlenimi ortaya koyan temel unsurlardandır. Kurumsal ve profesyonel firmalar bir adayı değerlendirirken öncelikle ön yazının doğru şekilde hazırlanıp hazırlanmadığına bakıyorlar. Ayrıca birçok firma yapılan başvuruların tamamını sadece ön yazı ile değerlendirmeye alıyor.

Bir kuruma iş başvurusu yaparken özgeçmiş sunacağınız zaman beraberinde ön yazıya da yer vermeniz gerekiyor. Peki, ön yazı nasıl hazırlanır? Ön yazı hazırlarken nelere dikkat edilmelidir?

Uygun Hitapla Başlayacağınız Durumlara Bakın

Ön yazı çoğunlukla mail üzerinden gönderildiğinde kullanılır.  Maille gönderim yapacaksanız yazınıza uygun hitapla başlayın. Özellikle cümlenize “Sayın” diye başlayarak isim ya da yetkili olarak başlayabilirsiniz.  Uygun cümle profesyonel bir başlangıç sunacaktır.

Doğru Yazı Fontunu Seçin

Resmi yazışmalarda Time New Roman 12 punto tercih edilir. Ön yazı hazırlarken çok tercih edilen fontları seçin. Okunaklı ve göze hoş gelen fontlar karşıdaki kişinin ön yazınızı daha zevkli okumasını sağlayacaktır.

Yazıyı Çok Uzatmayın

Ön yazı belirli bir uzunlukta olmalıdır. Ancak 2 ya da 3 paragrafı geçen ön yazılar tekrara düşmenize yol açacaktır. Bu yüzden de bahsedeceğiniz konulara kısaca yer verebileceğiniz uygun uzunlukta bir yazı hazırlayın.

Kurumsal Bir Dil Kullanın

Ön yazılarda yapılan en büyük hatalardan biri samimi bir dil kullanma durumudur. Ön yazılar kurumların değerlendireceği içerikler olduğundan kurumsal bir dil kullanmak önemlidir. Gereksiz kelimelere yer vermeden kurumsal bir hitapla hazırlamalısınız.

Kısa, Net ve Anlaşılır Cümleler Kurun

Başvuru yapacağınız kuruma muhtemelen yüzlerce farklı başvuru olacaktır. Değerlendirme yapacak kişiyi de düşünerek anlaşılabilmek için cümlelerinizin kısa, net ve anlaşılır olmasına özen gösterin. Ayrıca yazım ve noktalama kurallarına da dikkat ederek duruma önem verdiğinizi gösterin.

Tecrübelerinizi Anlatın ve Başvurduğunuz Pozisyona Özel Hazırlayın

Ön yazı hazırlarken insanlar tecrübelerinizi duymak isteyecektir. Bu yüzden insanlara tecrübelerinizden bahsedin.  Ayrıca başvurduğunuz pozisyona özel bir içeriğe sahip olmasına özen gösterin. Genel ifadeler hazırlanmadığınızı gösterecektir.

Cv’de Yer Almayan Detaylara Değinin

Kendinizle ilgili birçok konuya CV içeriğinde yer veriyorsunuz. Ön yazınız CV’nin içinde yer alan bilgileri tekrarlamamalıdır. Aksine buradaki bilgilerin bir özeti şeklinde olursa daha doğru olacaktır.