Blog

İşe Alım Süreci Nedir?

İşe Alım Süreci Nedir?

İşe alım birtakım adımlar sonrasında gerçekleşen önemli bir işlemdir. İşe alım yaparken kişinin bu işe katacakları ve uygunluğu gibi birtakım faktörler dikkate alınmaktadır. Bu süreç içerisinde birçok adım barındırabildiğinden tüm adımların sonucunda akla en yatkın olan aday veya adaylar tercih edilmektedir. İşe alım süreci hakkına ayrıntılı bilgiye sahip olmak ise çalışan adaylarının oldukça önemsediği bir konudur. Süreç içinde yaşanabilecek durumlara ve tüm aşamalara hazırlıklı olmak onların bir sonraki aşamaya geçmesini de kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle işe alım süreci ile çalışan adayları oldukça ilgilenmektedir. Ancak benzer bir durum iş verenler için de geçerlidir. İş verenler işe alım sürecinde değişikliğe gitmek istediklerinde işe alım süreci ve yenilikleri hakkında bilgi edinmektedir. Bu sayede işe alım sürecini çok daha doğru ve yenilikçi yöntemler ile gerçekleştirmek mümkün hale gelmektedir.

İşe Alım Süreci Aşamaları Nelerdir?

İşe alım sürecinde öncelikle eldeki veriler değerlendirilir ve bir ön görüşme planlanır. Yapılan ön görüşme, kişi ile temasa geçilen ilk an olduğundan iş veren için de işe aday kişi için de oldukça önemlidir. Bu aşamada temel gereksinimler konuşulur iken ayrıntılar sonraki görüşmenin konusu olmaktadır. Ön eleme yöntemi olarak da bilinen bu yöntem ile esas adayları ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Değerlendirme süreci ile birlikte adayların CVleri ve ek belgeleri dikkate alınmaktadır. Aynı zamanda adaylar ile yapılan ilk görüşmelerden yapılan çıkarımlar da not olarak eklenmektedir. Sonrasında adaya dönüş sağlanmakta ve olumlu ya da olumsuz olduğu bildirilmektedir. Değerlendirme kademesi genel bir aşama olduğundan adayın sahip olduğu ve olmadığı her özellik burada etkilidir. Bazı işe alım süreçlerinde sınavlara tabi tutulma olsa da bu zorunlu bir aşama olmamaktadır. Olumlu olarak nitelendirilen adaylar ile yeniden görüşme bir sonraki aşama olarak tercih edilmektedir. Bu süreçte adayların sağlık durumu gibi faktörler de etkili olmaktadır. Sağlık durumu gerektiren işlerde bu aşama zorunlu iken her iş yerinde tercih edilmediği de bilinmektedir. Ancak genel sağlık kontrolü kişinin işe olan uygunluğu hakkında bilgi vermesi açısından önemlidir.  Özellikle referans bekleyen iş yerleri için referans ile görüşmeler ve bunlardan alınan notlar önemlidir. Son görüşmede ayrıntılı bilgiler edinilir ve istenen belgeler var ise onlar da getirilmelidir. Ardından işe alınacak kişi sayısına göre belirlenen kişiler ile görüşülerek nihai karar verilmektedir.

Bazı iş yerlerinde işe alım için insan kaynakları ofisi bulunduğundan bu süreci insan kaynakları ofisi yönetmektedir. Bazı iş yerlerinde ise direkt yönetici ile görüşüldüğü bilinmektedir. Bu nedenle işe alım süreci seçilen işe, bu işin gereksinimine ve iş yerinin şartları ve beklentilerine göre değişim göstermektedir.