Blog

Akademik Personel Nedir? Ne İş Yapar?

Akademik Personel Nedir? Ne İş Yapar?

Akademik personel üniversitelerde çalışmakta olan eğitimden sorumlu olan kişilere verilen bir unvandır. Akademik personel genel bir tanım olup eğitimciye göre akademik personel seviyesinde bir değişim olmaktadır. Yani bir akademik personel profesör, öğretim görevlisi, doçent ve araştırma görevlisi gibi farklı isimler ile anılabilmektedir.

Akademik personellerin kademelerini belirleyen sınavlar olmaktadır ve bunlar üniversitenin yaptığı sınavlar ile gerçekleşmektedir. Akademik personellerin sorumluluğu da sahip oldukları kademe bazında değişime açıktır. Ancak ortak sorumluluklar incelendiğinde öğrencilere eğitim sunmak ve bu eğitimlerin yeterince güncel olması verilebilmektedir. Aynı zamanda öğrenciler için projeler planlamak ve tez yazımında onlara danışmanlık yapmak da akademik personel görevleri arasında yer almaktadır.

Akademik Personel Ne Demektir?                 

Akademik personeller üniversitelerde eğitim veren ve eğitimin bütün sorumluluğunu üstelenen bir çalışma prensibine sahiptir. Akademik personel tek bir kademe olmayıp farklı aşamaları bulunmaktadır. Bir akademik personel olabilmek için öncelikle 4 yıllık lisans bölümünü bitirmek odlukça önemlidir. Her akademik personelin kademesine bağlı olarak yaptığı işte değişiklik görmek mümkündür.

Akademik personel olmak için birtakım aşamaların kat edilmesi ve birtakım yeterliliklerin karşılanması gerekmektedir. Bunlar sonucunda akademik personel olmak mümkündür. Öncelikle araştırma görevlisi olan akademik personeller sonrasında doktora yaparak doçent ve ardından da profesör olabilmektedir. Doçent olabilmek için ise öncelikle yardımcı doçent olmak şarttır. Profesör olan kişi isterse üniversitede rektörlüğe de dahil olabilmektedir. Bu nedenle akademik personel olma süreci bir aşamayı atlamadan diğerine geçme imkanı sunmamaktadır.

Akademik Personelin İş Alanı Nedir?

Akademik personelin iş alanı personelin sahip olduğu konuma göre değişmektedir. Örneğin bir araştırma görevlisi kurallar neticesinde ders verememektedir. Aynı şekilde bir doçent artık kitap yazabilmekte ve isterse makaleler de gerçekleştirmektedir. Bu gibi akademik personelin bulunduğu konumuna özgü çalışmaları söz konusu olmaktadır.

Akademik personel genel olarak eğitim sürecini yürütme odaklıdır. Bu sayede üniversiteye ve bölüme gelen öğrencilerin ders süreçlerine dahil olunması mümkündür. Çoğu akademik personel ders verebilme yetkisine sahiptir. Aynı zamanda ders programını değiştirebilme ve derslerin bünyesinde de değişiklik görmek olasıdır. Amaç her zaman daha güncel bir eğitim sunmak olmalıdır.

Akademik Personel Olmak İçin Gerekenler

Akademik personel olmak için gerekenler arasında ilk olarak lisansı tamamlamış olmak bulunmaktadır. Lisans eğitiminin alınması ve başarı ile tamamlanması gerekmektedir. Sonrasında hem akademik personel sınavına hem de ALES sınavına katılma şartı bulunmaktadır. Her üniversitede her bölümün aradığı bazı şartlar bulunmaktadır ve bunlardan biri de not ortalamasıdır. Buna da dikkat etmek önemlidir.

Elbette YDS sınavına girmek ve tüm bu sınavların sonucu ile birlikte hem yazılı hem de sözlü bir mülakata katılmak gerekmektedir. Sizin gibi adaylar olacağını da bilmek ve bu nedenle kendi döneminizin en iyisi olmaya çalışmak da şartlar arasında yer almaktadır. Akademik personel olmak için 4 yıllık bir lisans sürecini bitirmek gerekir. Ardından ise 2 yıl süren yüksek lisans ile birlikte buna doktora da dahil edilmektedir. Ortalama 8-10 yıl içerisinde bir aksama olmaz ise akademik personel olup bir üst kademelere doğru çıkabilmek mümkündür.