Blog

Yönetici ve Çalışan Arasındaki İlişki Nasıl Olmalıdır?

Yönetici ve Çalışan Arasındaki İlişki Nasıl Olmalıdır?

İş hayatı bir işi ya da mesleği icra etmek için kişilerin bir araya geldiği ortamdan oluşmaktadır. Bundan dolayı iş hayatı çalışanların ve yöneticilerin etrafında dönmektedir. İş dünyası da hareketli bir ortam olduğu için burada bazı problemler ile karşılaşılmaktadır. Günümüzde sıkça duyduğumuz problemlerden birisi de yönetici ile çalışan arasındaki ilişkinin olması gerektiği kadar iyi olmaması ve iletişim kopukluğudur. Yöneticiler ve çalışanlar arasındaki iletişim;  belirli bir düzen içinde ilerleyen işler gerçekleştirilirken planlama, organizasyon, kontrol etme gibi yönetimsel görevlerin devamlı bir iletimi olarak tanımlanabilir. Fakat yöneticilerin bu düzeni sağlamak adına birçok sorumluluğun altına girmeleri ve büyük bir iş yükü ile uğraşmaları onları çalışanlarla aralarına mesafe koymaya zorlamaktadır. İş akışının sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamak için önemli bir aracı olan iletişim ise bütün bunlardan dolayı yeteri kadar gerçekleşememektedir. Anlaşılmaktadır ki yönetici ve çalışan her zaman iyi ve sorunsuz bir ilişkiye sahip olmalıdır.

İyi Bir İlişki İçin Neler Yapılmalıdır?

İletişimin iyileştirilmesi isteniyorsa buradaki en büyük sorumluluk yöneticilere aittir. Çalışma dünyasının önemli dinamiklerinden olan disiplin bazen yöneticilerin çok tutucu tavırlar sergilemelerine neden olmaktadır.  Disiplin ortamı yaratılırken dengeli olmak gerekmektedir. Çalışanlar ile bir sorun olduğunda ortak alanlarda ses tonu gibi önemli iletişim elementlerine dikkat edilmeli ve uygulanabiliyorsa birebir görüşme ortamı sağlanmalıdır.

Haftalık ya da düzenli olarak yapılan kurum toplantılarında yöneticilerin toplantıya başlamadan önce çalışanlara nasıl olduklarına ya da günlerinin nasıl geçtiğine dair sorular yöneltmesi oluşan uzaklığın ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca yine bu toplantılarla toplantı esnasında üzerine konuşulan konularda çalışanlarında fikrinin sorulması fikir açıklığı konusunda çok önemlidir. Yönetici her zaman karşılıklı gerçekleşen konuşmalar esnasında yıkıcı değil yapıcı bir etkiye sahip olmalıdır.

Yöneticiye düşen görevlerden bir diğeri ise çalışan gözlemlerini iyi yapmak ve onlarda performans kaybına neden olan bir durumla karşılaşıyorsa bunu karşıdakine iletmektir.

Bütün bunların sonunda iyi bir ilişki için yapılması gereken aslında samimi olmaktır. Özellikle Y kuşağını kapsayan eleman profiliniz varsa bundan daha çok hoşlanmaktadırlar.

Yönetici ve Çalışan Arasındaki İyi İlişkinin Faydaları

Öncelikle iyi bir ilişkiye sahip olunursa çalışma ortamı daha huzurlu bir hale gelmekte ve iş verimliliği artmaktadır. Fakat kötü bir ilişkiye sahip olunursa bu çalışanları etkilemekte, verimliliği azaltmakta ve çalışanların da işten ayrılmalarına neden olmaktadır.

Yöneticiler gün içinde oluşan sorunlarda veya tartışılan konularda çalışanın düşüncesine önem verirse bu onların çalışma şevkini arttırmakta ve böylelikle sorunsuz bir iletişimin de temelleri sağlamlaştırmaktadır. 

Her zaman olumlu bir yaklaşımla karşılaşanlar aşırı tepki gösterilmeyeceğini bilmekte ve kişi iş ile ilgili baş edemediği sorunları göz ardı edip daha da büyümesine neden olmak yerine üstlerine daha kolay aktarabilmektedir. 

Sıcak bir çalışma ortamının en büyük sebeplerinden olan doğru ilişkiler çalışanların her sabah uyanıp işe gelme eylemlerini bile etkilemektedir. Bu şekilde olduğunda işe karşı önyargısız ve daha istekli olmaktadırlar. Çalışan verimliliğini arttırmak isteyen kurum ve kuruluşlar bütün bu etmenlere dikkat etmeli ve uygulamalıdırlar.