Ziraat Mühendisi Kimdir?

Ziraat mühendisi; tarla bitkileri, endüstri bitkileri, meyvecilik, sebzecilik, biyoteknoloji, ekolojik tarım, tarım alet ve makineleri, çevre kirliliği, küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, bitki besleme ve gübreleme, tarım politikası, tarım ekonomisi gibi alanlarda çalışan mühendistir.

 Ziraat mühendisleri daha çok ziraat ve orman bilimleri yanında fen bilimlerine ve teknik bilimlere ilgi duyan kişiler arasından çıkar. Toprağı, bitkileri, hayvanlara ilgi duyan ve bunları seven, açık havada çalışmaktan hoşlanan, çevreyi ve doğayı korumayı benimseyen kişiler ziraat mühendisleri olurlar. Tarım sektöründe büyük gelişme göstermiş Salihli ilçesi ziraat mühendislerinin en verimli çalışabileceği merkezler arasında yer alır. Salihli iş ilanları içerisinde o yüzden ziraat mühendisliği ilanlarına sıkça rastlanır.

Ziraat Mühendisi Nasıl Olunur?

Ziraat mühendisi olmak için öncelikle üst paragrafta belirttiğimiz temel özelliklere sahip olmak gerekir. Bunun yanında bir akademik eğitim gereklidir. Mühendislik fakültesi bulunan üniversitelerin 4 yıllık ziraat mühendisliği lisans bölümünden ya da ziraat fakültelerinden mezun olanlar ziraat mühendisi olabilir. Ülkemizin pek çok ilinde ziraat fakülteleri ve ziraat mühendisliği bölümleri yer alır. Tarla bitkileri, ziraat teknikerliği gibi 2 yıllık bölümlerden dikey geçiş sınavıyla da 4 yıllık ziraat mühendisliği bölümüne geçilip ziraat mühendisi olunabilir. Salihli iş ilanları özelinde bu mühendislik dalının bazı yörelerde halen ihtiyaç duyulan bir dal olduğunu belirtelim.

Ziraat Mühendisinin Çalışma Şartları

Ziraat mühendisleri açık alanlarda çalıştığı gibi büro, laboratuar, fabrika, çiftlik gibi kapalı mekânlarda da çalışırlar. Arazide çalışan ziraat mühendisleri mevsim ve hava koşullarına göre sıcak, soğuk, tozlu ya da çamurlu ortamlarda bulunabilirler. Laboratuarlarda çalışma yaparken de çeşitli kimyasal maddelerle iç içe olabilirler. Gübre çalışmaları yaparken de gübre kokusuna maruz kalınabilir. Bunlar bu mesleğin zor şartlarını oluşturur. Bunun yanında çok güzel bahçelerde, meyve, sebze ve bitkilerin yer aldığı yeşillik, sulak alanlar da ziraat mühendislerin çalışma ortamları arasında yer alır. Ziraat mühendislerinin istihdam olanakları devlet tarım politikasına bağlıdır. Devletin tarım politikalarına göre istihdam oranı değişebilir. Ancak Salihli gibi tarımın ön planda olduğu yerleşim alanlarında ziraat mühendisi ihtiyacı diğer merkezlere göre daha yoğundur. Salihli iş ilanları bunun en bariz göstergesidir. Mesleklerinde kendini yetiştirmiş, girişimci ruha sahip pek çok ziraat mühendisi, kendi işini kurarak ciddi gelirler elde edebilmektedir. Bunun yanında hem devlette hem özel sektörde çeşitli kuruluşlarda ziraat mühendisi ihtiyacı olmaktadır.