Mezun olmak, kurs bitirmek, öz geçmiş hazırlamak, tüm donanımları teker teker edinmek… Tüm bu aşamaları geçtiniz. Sırada tüm bu uğraşlarınızın karşılığını alarak iyi bir iş sahibi olmaya geldi. İstediğiniz o işe girmeniz için önünüzde belki de sadece tek bir aşama kaldı. O da hepimizin korkulu rüyası olan mülakat ya da iş görüşmesi.
Öz geçmişinizde sıraladığınız tüm özellikleri o bir saatlik dilime sığdırabilmek gerçekten çok önemli. Kısa süre içerisinde ve stres altındayken kendimizi ifade edebilmek gözümüzü korkutsa da aslında o kadar da korkulacak bir şey yok. Kendimizi tam anlamıyla ortaya koyabilmek, yapabileceklerimizi karşı tarafa göstermek, becerilerimizi ifade edebilmek için bilmemiz gereken sadece birkaç teknik var. Biz de sizler için iş görüşmesinde işinize yarayabilecek 7 ipucu adlı yazımızda bu tekniklere değindik.
Çalışmak istediğiniz şirketi gerçekten tanıyor musunuz?
Şirketin ismini belki daha önceden duydunuz, belki yaptığı işleri ve iş tanımını iyi biliyorsunuz ancak gitmeden önce yine de geniş çaplı bir araştırma yapmanızda fayda var. İş görüşmesine giderken dikkat edilecek noktalar konusunda başı çeken detaylardan biri de budur. Genel olarak işverenler, kendi şirketleriyle ilgili bilgi sahibi olan ve görüşmeye araştırarak gelen kişileri ön planda tutarlar. Bu onların gözünde hem araştırma yaparak şirkete karşı gerçekten ilgili olduğunuz hem de işi gerçekten istediğiniz izlenimini uyandıracaktır.
Kıyafetlerinize özen gösterin
Bu elbette normal zamanda göründüğümüzden oldukça farklı görünmeliyiz anlamına gelmiyor. Sadece seçtiğimiz kıyafetlerin temiz, ütülü ve biraz da iş ortamına uygun sadelikte ve ciddiyette olması yeterli olacaktır çünkü giysilerimize özen göstermek aynı zamanda karşı tarafa ve kendimize saygı duyduğumuz izlenimini uyandırır.
Öz geçmişinizin tüm detaylarını bilin
Geçmişte birçok iş tecrübeniz olmuş olmakla birlikte bu işle ilgili detayların aklınızdan çıkması mümkündür ya da katıldığınız bir seminerde aldığınız belgenin tam adını hatırlayamayabilirsiniz. İşte bu noktada karşı taraf ifade ettiğiniz detayların gerçekliği hakkında şüpheye düşebilir. Bu durumun önüne geçmek için siz de öz geçmişinizin bir kopyasını kendiniz için alabilir ya da görüşmeye gitmeden önce detaylı bir şekilde göz atabilirsiniz.
Kritik soru: Beklediğiniz maaş nedir?
Tüm sorulara kendinizden emin bir şekilde yanıt verdiniz, işverenle aranızda nihayet bir iletişim şekli oluştu. Her şey yolunda giderken birden o kritik soru size yöneltildi. Maaş beklentiniz nedir? Bu noktada heyecan yapmanızı gerektirecek bir şey olmamakla birlikte vereceğiniz birçok makul cevap bulunmakta. Bu cevabın şekillenmesinde etken olan birkaç husus var. Bunlar:
- Başvurduğunuz pozisyon
- Tecrübeniz, becerileriniz
- Eğitim seviyeniz
- Genel ekonomik durum
- Şirketin size sunduğu özel sigorta, ikramiye gibi diğer faydalar
Tüm bu etkenleri düşünerek kişisel donanımınız ve şirketin yeterliği arasında bir karşılaştırma yaptığınızda çıkan sonuca göre öz güvenle cevap verebilirsiniz.
Kendinizden şüphe etmeyin
Yeterliklerinizi ve donanımınızı en iyi siz biliyorsunuz ve bu durumda şüphe duyulacak hiçbir durum yok. Ya yapamazsam? Ya elim titrerse? Tarzında negatif düşüncelere kapılmayın. Başvurduğunuz kurum donanımızın bir tık üstündeyse bırakın buna karşı taraf karar versin. Siz öz güvenle kendinizden ve yaptıklarınızdan bahsedin. Fazlasını vaat etmeyin; fazla mütevazılığa kapılıp hak ettiğinizin aşağısında kendinize değer biçmeyin. Gerisi zaten gelecektir.
Her konuda dürüst olun
Kendinizi çalışmadığınız bir yerde çalışmış gibi göstermekten veya çok iyi bilmediğiniz bir dili biliyormuş gibi göstermekten kaçınmalısınız. Daha sonra sunduğunuz bu vaatlerin karşınıza çıkarak sizi zor duruma düşüreceğini hatta işinizi kaybetmenize neden olabileceğini unutmayın. Onun yerine bilmediğiniz konular hakkında, ‘’öğrenmek ve hâkim olmak adına elimden geleni yaparım’’ tarzında öz güvenli ve kulağa daha gerçekçi gelen cümleler kurabilirsiniz. Bu şekilde karşı tarafın gözünde daha güven veren ve açık sözlü bir insan profili çizeceksiniz.
Sorulması muhtemel sorulara çalışın
Her iş görüşmesinde mutlaka sorulan belli başlı sorular vardır. ‘’sizi neden işe alalım?’’, ‘’neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?’’, ‘’kendinizi beş yıl sonra nerede görüyorsunuz?’’ gibi klişe sayılabilecek sorulara gerçek ve yaratıcı cevaplar düşünerek görüşmeye gidebilirsiniz. Böylelikle panik yapmayacak ve kendinizden emin bir profil çizeceksiniz.