Bir iş görüşmesine gittiğinizde başvurduğunuz pozisyon için uygun olduğunuzu karşı tarafa yansıtabilmek, pek çok kişi için heyecan ve stres vericidir. Böyle anlarda kişinin otokontrolü elden bırakmaması gerekmekte ve sorulan sorulara açık ve net bir şekilde cevaplar vermesi gerekmektedir. Bu durum işe alınma sürecinde tercih önceli yaratabilir.
Görüşme sırasında ne çok resmi ne çok sulu olunmalıdır. Her söylenene gülünmemeli fakat sürekli somurtup oturulmamalıdır da. Kendinize güvenen bir tavır, açık bir iletişimle birlikte samimi ve dürüst olmak çok önemlidir. Tüm bunların yanında iş görüşmemizin iyi geçmesi, iyi bir izlenim bırakmak ve hatalar yapmamamız için kaçınmamız gereken bazı cümleler vardır. Bu cümlelerden bahsedecek olursak;
“Maaş konusuna açıklık getirebilir miyiz?”
İşinizi sadece maaşından ibaret gördüğünüzü hissettireceğiniz için yanlıştır.
“Eski işimden patronum sebebiyle ayrıldım. Anlayışsız ve geçimsiz biriydi.”
İş görüşmelerinin tuzak denilebilecek soru kalıplarından biri “son işinizden neden ayrıldınız” sorusudur. Cevaplarken asla eskiden çalıştığınız kurumu ve kişiler hakkında zedeleyici sözcükler kullanmayın. Bu güven verici bir davranış değildir.
“Ofis ortamınız süpermiş, çok ciks. Bayıldım!”
İş görüşmesindeyken günlük konuşma dilinden bir süreliğine uzaklaşmalısınız. Görüşmede olduğunuz kişilerin arkadaşınız olmadığını unutmayın. Çok samimi olmayın ve mesafeli olun.
“Ne iş olursa yaparım...”
İşverenler işe alacakları kişilerin ne istediğini bilen, kendine güvenen ve yüksek motivasyonlu olmasına öncelik verirler. Tuttuğunu koparan bir izlenim sunmak sizin için artı olacaktır. Fakat “ne iş olursa yaparım.” şeklinde bir cümle kurmanız, sunduğunuz imajı zedeler ve olumsuz bir etki bırakır.
“Pek İş Tecrübem Yok Ama...”
Üniversiteden yeni mezun olan ya da kariyerinde alan değişikliği yapan kişiler tarafından sıklıkla kurulan hatalı bir cümledir. Görüşmede olduğunuz kişilere direkt yetersiz olacağınızı ya da işe uygun olmayacağınızı hissettirirsiniz. Geçmişteki bilgi ve birikimlerinizi mevcut işe nasıl harmanlayacağınız hakkında konuşarak pozitif olmanız sizin için olumlu bir izlenim sağlayacaktır.
“Sorum Yok”
Görüşme esnasında size “Herhangi bir sorunuz var mı?” gibi bir soru yöneltilirse “Hayır, yok.” demeyin. Soracak bir şeyler bulun, işle ilgili olduğunuzu karşınızdaki insanlara hissettirin. Aksi halde işle pek alakadar ve ilgili olmadığınız izlenimi oluşacaktır.