İş Görüşmesi Stresi: Maaş Pazarlığı

Yıllarca hayalinizdeki o iş için kendinizi hazırladınız, eğitimlerinizi tamamladınız, başarılı ve detaylı bir öz geçmiş ortaya koydunuz, başvurularınızı tamamladınız ve tüm bu sabır gerektiren ve meşakkatli aşamaları atlatarak nihayet hayalinizdeki iş için o firma tarafından çağrıldınız… Kendinizden, beklentilerinizden, deneyimlerinizden gayet akıcı ve öz güvenli bir şekilde bahsederken sıra o stresli konuya geldi: ‘’Maaş pazarlığı.’’

Aslında donanımımızdan, başvurduğumuz firmanın niteliklerinden, beklentilerimizden veya iş tanımımızdan yola çıkarak mantıklı bir şekilde kolayca cevaplanabilecek ‘’Maaş beklentiniz nedir?’’ sorusu, kimi zaman yanlış değerlendirilmekten korktuğumuz için ya da çok istediğimiz ve ihtiyacımız olan işi, iş verenin gözünde tek odağımızın para olduğu düşüncesinin belirmesi korkusuyla kaybetme düşüncesiyle bu soru karşısında hepimiz adeta soğuk terler döküyoruz. Özellikle ilk tecrübemizde daha strese girebildiğimiz bu aşama, kendi bilgimizin ve donanımımızın aksine öz güvensiz bir hamle yapmamızla sonuçlanabiliyor. Tüm bu sancılı aşamayı doğru ve kolay bir şekilde atlatmanın elbette birkaç yolu var.

Maaş Pazarlığı Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Maaş pazarlığı yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Sorusunu siz de kendinize yöneltiyor ve cevabını çeşitli kanallardan arıyorsanız bu konuda çeşitli endişelere sahipsiniz demektir. İş verenle maaş pazarlığına girmeden önce bilmemiz gereken birkaç şey var.

1.     Öz Güvenli Olmak

İş görüşmesinde panik yapmayarak öz güvenli olmalısınız. Belki tecrübelerinize belki de donanımınıza güvenerek kendinizi yetersiz hissetme duygusundan çıkarmalısınız. Öz güvenle kurulan cümleler ve yapılan mimikler karşınızdaki kişinin zihninde sizin bu konuda başarılı olabileceğiniz imajını canlandıracaktır.

Heyecandan bu profili çizmekte zorlanıyorsanız bile, ‘’-miş gibi’’ yaparak role bürünebilirsiniz. Şaşırtıcı bir şekilde beyniniz buna bir süre sonra inanarak alışacak; gerçekten kendinden emin tavırlara bürünmenizi sağlayacaktır.

2.     Araştırma Yapmak

Görüşmeye gitmeden önce başvurduğunuz şirketin iş alanıyla ilgili genel bir ücret araştırması yapabilirsiniz. Bu alanda çalışan ve istediğiniz pozisyonda çalışan diğer kişiler başlangıç olarak hangi ücretleri almış, şu an ne kadar maaş alıyorlar gibi sorularının cevabını araştırma yaparak bulabilir buna göre siz de belirleyeceğiniz ücret için fikir oluşturabilirsiniz.

3.     Tavsiye İstemek

Karşınızdaki kişiden bu konuda tavsiye istemek, onların da fikirlerini önemsediğinizi onlara hissettirecektir ancak bunu aklınızda bir fikir yokmuş, kendinize güvenmiyormuşsunuz mesajıyla yapmamalısınız. Sadece tavsiyesini merak ettiğinizi belirterek yapın. Hem aklınızdaki ücretle hangi yönlerden fark var bunu konuşarak belirleyebilecek hem de şirketin pozisyonunuza biçtiği değeri görebileceksiniz.

4.     Dürüst Olmak

Maaş pazarlığı yapmak kulağa korkutucu gelse de malum soru bize yöneltildiğinde dürüst olarak üzerimizdeki yükten kurtulmamız mümkün. Soru yöneltildiğinde kafamızda oluşan birçok belirsizlik beklentilerimiz konusunda bizi haliyle karamsarlığa sürükleyecektir. Yapacağımız iş, bize sunacakları imkanlar, çalışma saatlerimiz gibi etkenler henüz tam konuşulmadan bizden kafamızdaki tutarı söylememizi beklemeleri aslında bir bakıma tavrımızı izleyebilmeleri açısından tuzak niteliğindedir. Dünyaca ünlü maaş pazarlığı koçu Josh Doody’nin önerisine göre o an bu konuyu konuşmanın pek mantıklı olmadığını söyleyerek işle ilgili daha önemli detayların konuşulması gerektiğini belirtebilir, daha öz güvenli bir duruş sergileyebilirsiniz. Bu da vereceğimiz en politik cevaplardan biri olsa gerek.