İnşaat Teknikeri Ne İş Yapar?

İnşaat Teknikeri Ne İş Yapar?

İnşaat teknikeri ne iş yapar sorusu, özellikte bu alanda kariyer planlayan kişilerin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Bu kapsamda meslek seçimi yapacak olan öğrencilerin de, bu meslek grubuna ilgi duyması durumunda bilgilenmesi gerekmektedir. İnşaat teknikerinin faaliyetleri, iş imkanları, çalışma koşulları gibi pek çok konu ile alakalı araştırma yaparak bu mesleği daha yakından tanımak faydalı olacaktır.

İnşaat Teknikerinin Görevleri Nelerdir?

Öncelikle inşaat teknikerinin tanımı ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekmektedir. İnşaat teknikeri; herhangi bir inşaat faaliyetinde mühendise ve inşaatın koordinesini yapan kişiye çeşitli teknik desteği sağlamakla görevlidir. Bir inşaat teknikerinin yol, konut ve buna benzer projeler hakkında da bilgi sahibi olması gerekmektedir

Bu kapsamda inşaat teknikerinin görevleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • İnşaat için gerekli olan malzemelerin belirlenmesi ve temin edilmesi,
  • Çalışma alanının denetimi,
  • Rapor hazırlayıp yetkili kişilere sunumunun yapılması,
  • Müşterilere proje sunumu,

İnşaat Teknikerinin Özellikleri Nelerdir?

İnşaat teknikerliği, hizmet alanında bir meslek olduğundan dolayı kişiler ile sağlıklı iletişim kurabilmeyi de gerektirir. Takım ruhu ve ekip çalışmasına uyumlu olmak ve pratik çözümleme becerisinin de gelişmiş olması gerekmektedir. İnşaat teknikerinin çalışma koşulları, inşaat mühendisleri ile aynı konumdadır. Ancak ast – üst ilişkisi kapsamında ara personel olarak görülmektedir. Gerekli bilgileri inşaattan sorumlu olan kişiye vermek ve inşaatın işleyişi ile ilgili çalışan işçiler ile ilgilenmek de inşaat teknikerinin görevleri arasında yer almaktadır.

Kişilerin inşaat teknikeri olabilmesi bazı nitelikleri de bünyesinde bulundurması gerekmektedir. Bu kapsamda; donanımlı bir teknik bilgi birikiminin olması önceliklidir. İnşaat faaliyetlerinin aksamaması adına fiziksel olarak da herhangi bir engelinin bulunmaması gerekmektedir. Faal olarak aktivasyon içeren bir iş alanı olduğundan dolayı, fiziksel yetilerinin kullanımına engel teşkil edecek herhangi bir sağlık probleminin olmaması da önemlidir. Teknolojik gelişmeleri takip ederek sürekli bilgilerinin yenilenmesi ve bu alanda tasarım programları hakkında bilgi sahibi olmak da başarılı bir iş sürekliliği için önem arz eden konular arasında yer almaktadır.

İnşaat Teknikeri Nasıl Olunur?

İnşaat teknikeri olmak için, herhangi bir üniversitenin 2 yıllık ön lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. İnşaat teknolojisi bölümü diploması olan kişilerin bu alanda kariyer planlaması yapabilme durumları söz konusudur. İnşaat teknikerliği için en çok tercih edilen üniversiteler; Selçuk Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi olarak bilinmektedir.

Meslek yüksekokulu kapsamında eğitim görülen İnşaat teknikerliği mesleği için tercih edilmesi gereken bölümler ise; başta İnşaat Bölümü (MYO) ve İnşaat Teknolojileri Bölümü gelmektedir. İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu olan kişiler de inşaat teknikeri olarak görev yapabilmektedir.  Ayrıca İşletme Bölümü mezunları ve Yapı Denetim Bölümü mezunları da İnşaat teknikeri olarak işe başvurabilmektedir. İşe alım sürecinde önemli olan, inşaat bilgilerinin yeterli olması ve gerekli teknik bilgiye sahip olmaktır. İşverenler öncelik olarak bu meslek dalına yönelik üniversite eğitim almış kişileri değerlendirmeye almaktadır.

İnşaat teknikerinin çalıştığı departmanlar arasında ilk olarak teknikerlik gelmektedir. Sonrasında ise, mühendislik departmanı ve mimarlık departmanı yer almaktadır. Bu departmanlarda görev alacak kişilerin inşaat teknikerliği okumuş olması gerekmektedir. İnşaat teknikeri olarak başvuru yapılabilecek diğer departmanlar ise, Yapı Denetim – Teftiş ve firmaların teknik kadrosu olarak bilinmektedir. 

Bir inşaat teknikeri başta Yapı Sektörü içerisinde çalışmalarını yürütmektedir. Bu sektörler farklılık göstermekte olup; Hizmet Sektörü, Elektrik ve Elektronik Sektörü, Maden ve Metal Sanayi Sektörü, Enerji Sektörü olarak bilinmekte olup, çoğunluk erkek personel olsa da kadın personel alımı da yapılmaktadır.