Etkili Bir CV’de Olması Gerekenler

Etkili Bir CV’de Olması Gerekenler

Başvurduğunuz iş yerinde öncelikle sizi tanıtan ilk ve en önemli araç CV’nizdir. Sizin kişisel özelliklerinizi, iş deneyimlerinizi ve eğitim bilgilerinizi görerek hakkınızda fikir sahibi olabilirler. Şirketlerin insan kaynakları yetkisili CV inceleme sürelerini çok kısa tutmaktadırlar. Bu nedenle sunacağınız CV’nin akılda kalması ve yetkin görünmesi ilk izlenim açısından çok büyük öneme sahiptir. Tüm bunları etkili ve ilgi çekici bir CV hazırlayarak sağlayabilir, şansınızı artırabilirsiniz.

CV’de Neler Bulunmalı?

Hazırlayacağınız CV’nin olmazsa olmaz bölümleri bulunmaktadır. Bu bölümlerde, sahip olduğunuz bilgi ve becerileri tamamıyla aktarmak çok önemlidir. Peki etkili bir CV’de neler olmalıdır?

Düzenli Bir Görünüm;

Ad ve soyad eksiksiz bulunmalıdır. Sürekli olarak kullandığınız telefon numarası ve e-mail adresi geri bildirimler açısından önemlidir.

Genel Bir İçerik;

Sahip olunan tüm yetenekler yazılmalı, kariyer hedefleri belirtilmeli ve bu zamana kadarki kariyer özeti yazılmalıdır. İş tecrübeleri ve staj deneyimleri ayrıntılı biçimde yazılmalıdır. Eğitim bilgileri güncel olandan itibaren eksiksiz belirtilmelidir. Sertifikalar, seminer ya da alınan kurslar kronolojik olarak eklenmelidir. Beceriler, yabancı dil hakimiyeti ve bilgisayar bilgisi mutlaka yer almalıdır.

Referanslar;

Özgeçmişin yani CV’nin sonunda referanslar başlığı da eklenmelidir. Sizinle ilgili pozitif fikir beyan edecek kişileri referans olarak tercih edebilirsiniz. Ancak referans göstereceğiniz kişinin mutlaka bu konuda bilgisi olmalıdır. Yazacağınız kişinin ad soyad, pozisyon, çalıştığı alan ve telefon bilgileri belirtilmelidir.

Etkili Hale Getirmek İçin İpuçları

Başvuracağınız pozisyona ve kuruma göre şablonlar oluşturun. Şablonlar sayesinde hem düzenli bir görünüm elde edebilir hem de görsel şıklık elde edebilirsiniz, böylelikle akılda kalıcılık sağlayabilirsiniz.

Özgeçmişinize mutlaka uygun giyimli siyah beyaz olmayan bir fotoğraf ekleyin. Son zamanlarda çoğu kurum fotoğrafı olmayan başvuruları kabul etmemektedir.

CV’de kısa ve öz cümleler kullanmaya dikkat edin. Uzun cümleler okuyanda dikkat dağınıklığına neden olur ve akılda kalıcılığı yoktur. En fazla iki sayfa olacak şekilde düzenli bir özgeçmiş hazırlayın.

Sayfa düzeni, yazı tipi ve imla kurallarına mutlaka dikkat etmelisiniz. CV’deki özen sizinle alakalı birçok ipucu vermektedir. Düzgün, hatasız, kısa ve öz olan bir CV mutlaka etkili olacaktır.

Son olarak ön yazı ekleyerek kendinizi ve başarılarınızı özetlerseniz değerlendirme yapan kişiler için akılda kalıcılık sağlayabilirsiniz.