Doğru Eleman Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru Eleman Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru eleman seçimi nasıl yapılır sorusu, pek çok işverenin merak ettiği ve kendini geliştirmek istediği konular arasında yer almaktadır. Yeni bir personel alımı yaparken bir takım bilgiler doğrultusunda personel seçimi yapmak, başarılı bir iş sürecini de beraberinde getirecektir. İşverenler personel seçimi yaparken en kalifiye kişiyi işe almak istemektedir. Ancak bunun için kişinin özgeçmişine bakmak yeterli olmamaktadır. İşi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmesi için bir takım psikolojik ve sosyal becerilerinin de gelişmiş olması gerekmektedir.

Eleman Bulma ve Eleme Süreçleri Nasıl Olmalıdır?

İşe alım ile ilgili departmanın ihtiyacı doğrultusunda kalifiye eleman seçimi için öncelikle işin tanımının ve firma bilgilerinin geçtiği açıklayıcı bir ilan vermek gerekmektedir. Çeşitli kanallar yardımı ile bu ilanlar verilebilmektedir. Sonrasında ise iş görüşmesi için gelen adayların analiz edilerek değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için tek bir kişinin değil bir eleman seçme konseyinin oluşturulması faydalı olacaktır.

Personel seçiminde kalifiye personel seçebilmek için dikkat edilmesi gereken konuların başında, kişinin özgeçmişindeki tecrübesi gelmektedir. Bu kapsamda kişilerin CV’lerinin incelenmesi ve belli bir elemenin yapılması gerekmektedir. Eleme yapıldıktan sonra kalan kişiler ile ilgili bir mülakat yapılmalıdır. İlk aşamada mülakatta, personelin psikolojik ve sosyal becerilerinin anlaşılması gerekmektedir. Buna yönelik sorular sorarak, kişinin işe uygunluğu, ekip çalışmasına yatkınlığı ve ya tek başına sorumluluk alabilme becerilerinin gözlenmesi önemlidir.

Eleman Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Eleman seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında,CV’lerin doluluk oranı ve varsa kişilerin referanslarının değerlendirilmesi gerekmektedir. İşin tanımını ve kişinin bilgisini bir de kendisinden dinlemek fayda sağlayacaktır. Bu kapsamda aday elemanın aile yapısı ve sosyal hayatının faaliyetleri de işi yapabilme becerisi ile doğru orantıda olacaktır. Bundan dolayı elemanlara mülakat aşamasında kendi hayatını anlatabileceği sorular sormak ya da bu konuda bir sohbet açmak gerekmektedir. Kişinin kendini ifade etmesine izin vererek açıklamasının tamamlanması beklenmelidir. Aile hayatında sorunları olan kişilerin iş başarısı da olumsuz yönde etkilenecektir.

Personel seçme esnasında acele karar vermemek gerekmektedir. Personelden istenilen hizmet açıkça belirtilmeli ve bu konuyla alakalı açıklamalar net bir biçimde yapılmalıdır. İş görüşmesine gelen kişilerin soruları da özenle açıklanmalıdır. Personel seçimi yapmak oldukça zor ve yıpratıcı bir süreç olabilmektedir. Bu kapsamda kişilerden fotoğraflı CV istenmesi, ön görüşme için önemlidir. Ayrıca görüşme esnasında mutlaka kişiler ile ilgili gözlemlenen davranışların da not alınması gerekmektedir. Sonrasında bu notlar karşılaştırılıp en iyi istatistik sonucuna göre personel alımı yapılmalıdır. Reel olmayan hiçbir veriye göre personel elemesi ya da alımı yapılmamalıdır.

İş Görüşmesinde O kişinin Doğru Eleman Olduğu Nasıl Anlaşılır?

İş görüşmesinde doğru eleman nasıl anlaşılır sorusunun cevabı zamanla doğrudan ilişkilidir. Belli bir zaman geçmeden görüşülen kişinin doğru eleman olduğunu anlamak oldukça zordur. Bu kapsamda görüşmeye çağrılan eleman adayının hareketleri, işe alınacağı pozisyon ile ilgili olarak değerlendirilmelidir. Genel olarak doğru bir personelde olması gereken özellikler ise şu şekildedir:

  • Kendini rahat ifade edebilir olmak,
  • Kendine güvenmek,
  • İşin tanımını ve alınacak sorumluluğun farkında olmak,
  • Zamanlama problemi yaşamamak,
  • Yapılacak işe yönelik uygun kıyafetler giymek,
  • Ast – üst ilişkisine uygun davranmak,
  • Titiz çalışmak,

İş ahlakı doğrultusunda olan bir kişinin, görüşmeye geldiği kıyafet seçimi bile bu işe ne kadar önem verdiğini göstermektedir. Sade temiz ve koyu renklerde kıyafet seçmiş olması gerekmektedir. Aynı zaman da insan kaynaklarına sunmuş olduğu özgeçmişin de titiz bir şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Sorulara açıklayıcı ve ciddi bir şekilde cevap vererek, işi sahiplendiğini de karşı tarafa iletebilmesi önemlidir.